Uncategorized

Nawa maakt elektrische motor met supercondensator

Het Franse NAWA komt met een motor die om drie redenen bijzonder hip is: hij ziet er uit als een moderne caféracer, hij is elektrisch én hij heeft een supercondensator naast de accu aan boord.

 

Van elektrische auto’s en motoren zijn we gewend dat ze vooruit komen omdat er een dikke lithium accu in ligt. Het voordeel van die batterijen is dat ze lange tijd energie kunnen afgeven. Wat prettig is als je niet alleen van café naar café racet, maar ook wel eens naar je werk moet, of je schoonmoeder. 

De supercondensator werd nooit als alternatief gezien voor een accu. Simpelweg omdat ze niet in staat zijn om lange tijd energie af te geven. Wat ze wel kunnen is heel kort heel veel vermogen afgeven én weer opnemen (door te remmen bijvoorbeeld).

Beste van beide werelden

Het Franse Nawa heeft daarom een motor gemaakt waarbij een supercondensator en een accu gecombineerd worden voor het beste van beide werelden. In een paar seconden kan de supercondensator helemaal opladen of helemaal ontladen. Voor pittig optrekken en pittig remmen. Een supercondensator kan dit eindeloos doen zonder er slechter van te worden. Goed nieuws voor de lithium batterij die er naast ligt: want die heeft als gevolg minder te lijden.

Groot voordeel voor de motor is dat het gewicht op 150 kilo is gebleven. Dat is snel 50 kilo lichter dan andere elektrische motoren. 

Futuristisch ontwerp

De Fransen hadden er voor kunnen kiezen om het systeem in een oude motor te schuiven, maar kozen er gelukkig voor om een prachtig futuristisch ontwerp te maken met een achterwiel dat geen centrale naaf heeft en een kontje dat daar vrij boven zweeft.